Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η «Εσπερίδα Ενημέρωσης για την Κυκλική Οικονομία» που συνδιοργανώθηκε από το Πράσινο Ταμείο, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, στις 4 Δεκεμβρίου 2023, στη Μυτιλήνη (Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου, Κουντουριώτη 1), στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε με συνολικά 40 συμμετέχοντες και σκοπό την παρουσίαση του Έργου LIFE-IP CEI-Greece,  την ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών κυκλικής οικονομίας που δύναται να εφαρμοστούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και την εν γένει καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που άπτονται αυτής.

Καλωσόρισμα απηύθυνε ο κ. Παντελής Μπουρνιάς, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν οι: κ. Ευστράτιος Τζιμής, Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Παναγιώτης Χριστόφας, Εκλεγμένος Δήμαρχος Μυτιλήνης, κα Κοκκινέλλη Ασανούλα, Εκλεγμένη Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο ΥΠΕΝ και κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα εισαγωγική ομιλία για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στο νησιωτικό χώρο από τον κ. Κώστα Κομνηνό, Γενικό Διευθυντή του ΔΑΦΝΗ. Ο κ. Στέργιος Βακάλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας. Στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκε και το ευρωπαϊκό έργο της Κύπρου LIFE-IP CYzero Waste από την κα Μαρία Λοϊζίδου, Καθηγήτρια στο ΕΜΠ, λόγω της ιδιαίτερης συνάφειας των δύο Ολοκληρωμένων έργων LIFE, ως προς τη συμβολή τους στην υιοθέτηση της ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.

Ακολούθως η κα Μαίρη Πλατή, Project Manager του LIFE-IP CEI-Greece στο ΥΠΕΝ, παρουσίασε την επισκόπηση και τα αποτελέσματα του έργου, ενώ στη συνέχεια, εταίροι παρουσίασαν τις πιλοτικές δράσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, παρουσίασε το σύστημα Πληρώνω-Όσο-Πετάω και τα Ολοκληρωμένα Πράσινα Σημεία, αναλύοντας τις υποχρεώσεις και την αναγκαιότητά τους στο δρόμο προς το Zero Waste και την κυκλική οικονομία. Ο κ. Ανδρέας Σωτηρόπουλος, Περιβαλλοντολόγος (MSc) στην TERRA NOVA Ε.Π.Ε. Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, ανέλυσε την εφαρμογή των συστημάτων χωριστής συλλογής Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων (ΕΟΑ) και η κα Δέσποινα Μπακογιάννη, Χημικός Μηχανικός στο ΔΑΦΝΗ, παρουσίαση τη δέσμη μέτρων για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στις επιλεγμένες πιλοτικές νησιωτικές (Τήνος, Αλόννησος, Πάρος, Αντίπαρος, Θήρα) και ορεινές (Ναυπακτία) περιοχές. Τέλος, η κα Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασε δράσεις και μέτρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων.

Στο τελευταίο μέρος της εσπερίδας, παρουσιάστηκαν από την κα Φωτεινή Ποριάζη οι πρακτικές που εφαρμόζει η βιοτεχνία της «Οικογένειας Ποριάζη» στη Λήμνο στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, ομάδα μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Φούρνων Κορσεών πραγματοποίησε παρουσίαση πρότασης σχετικά με την αξιοποίηση των υποπροϊόντων τοπικού ελαιοτριβείου για την παραγωγή σαπουνιών. Στην ίδια ενότητα πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με άλλες επιτυχημένες πρακτικές που υλοποιούνται στο Βόρειο Αιγαίο σε Οινοποιεία της Λήμνου αλλά και τυροκομεία και ελαιοτριβεία στη Λέσβο, εφαρμόζοντας πρακτικές κυκλικής αξιοποίησης των παραγόμενων υπο-προϊόντων.

Στο κλείσιμο της εσπερίδας υπογράφηκε σύμφωνο, με σκοπό τη συνεργασία τοπικών, περιφερειακών και εθνικών φορέων για την αξιοποίηση των αγροδιατροφικών αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο Βόρειο Αιγαίο. Την εσπερίδα συντόνισε ο κ. Κώστας Κομνηνός, Γενικός Διευθυντής του ΔΑΦΝΗ.

Από τις 5 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Εργαστήριο Οικοδόμησης Δυναμικού στη Σάμο, την Ικαρία, τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο με φυσική παρουσία και στα πέντε νησιά, ενώ υπήρξε διαδικτυακή σύνδεση των αιθουσών καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Στόχος ήταν η κατάρτιση των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις διαχείρισης αποβλήτων.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα Ομιλιών.

Δείτε παρακάτω τις παρουσιάσεις:

Γενική Επισκόπηση Έργου LIFE-IP CEI-Greece-ΥΠΕΝ

Η Κυκλική Οικονομία ως ευκαιρία ανάπτυξης για τα ελληνικά νησιά

Εφαρμογή Κυκλικής Οικονομίας σε επιλεγμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές

Επικίνδυνα Οικιακά Απόβλητα

Κέντρο Βιώσιμης και Κυκλικής Βιοοικονομίας

Διοργανωτές

Πράσινο Ταμείο
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Δήμος Κοζάνης

Χορηγοί Επικοινωνίας

Diafaneia Ant1
Samos Voice
Patrida
Chios In
Xiakos Laos
Alitheia
Samiaki Tv
Lesvos Post
Lesvos Pen
Samostimes
Water Waste
Skywalker
Stentoras
QUATTRORUOTE
AUTOTYPOS by QUATTRORUOTE
GREENAGENDA