Ανακοινώσεις/Νέα

Ανακοινώσεις/Νέα

Εγκαινιάζεται η Παγκόσμια Συμμαχία για την Κυκλική Οικονομία και την Αποδοτικότητα των Πόρων

Στο περιθώριο της πέμπτης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η ΕΕ, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), εγκαινίασε την Παγκόσμια Συμμαχία για την Κυκλική Οικονομία και την Αποδοτικότητα των Πόρων (GACERE). Η Συμμαχία αποτελεί ένα από τα παραδοτέα του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2020 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
kkoligiorga
24 Φεβρουαρίου, 2021
Ανακοινώσεις/Νέα

Δίκτυο ΔΑΦΝΗ: Αποστολή σε 5 Δήμους – μέλη στο πλαίσιο του LIFE-IP CEI-Greece

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ πραγματοποίησε επισκέψεις στα 5  νησιά του Αιγαίου που συμμετέχουν ως πιλότοι στο έργο: Αλόννησος  Αντίπαρος, Θήρα, Πάρος, Τήνος. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους των Δήμων με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της διαχείρισης αποβλήτων αλλά και γενικότερα της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στο νησιωτικό χώρο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε φορείς της τοπικής οικονομίας με στόχο αρχικά τη συλλογή δεδομένων και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και την ενημέρωση και ανάδειξη των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται.
kkoligiorga
5 Φεβρουαρίου, 2021
Ανακοινώσεις/Νέα

Εναρκτήριο Συνέδριο του έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα»

Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και το Πράσινο Ταμείο διοργανώνει το εναρκτήριο συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP CEI-Greece με τίτλο «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», το οποίο θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 10 π.μ. – 1.30 μ.μ., διαδικτυακά εν μέσω των περιορισμών που θέτει η πανδημία.

kkoligiorga
11 Ιανουαρίου, 2021
Ανακοινώσεις/Νέα

Εντείνονται οι συζητήσεις για τη χρήση δευτερογενών υλικών

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με θέμα τις «Προδιαγραφές στην Ανακύκλωση» πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020, στο πλαίσιο της δράσης «Ανασκόπηση προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών για τη χρήση δευτερογενών υλικών» του έργου LIFE-IP CEI-Greece. Τη συνάντηση οργάνωσαν οι συνδικαιούχοι του έργου Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και το Πράσινο Ταμείο.
kkoligiorga
21 Δεκεμβρίου, 2020
Ανακοινώσεις/Νέα

Έρευνα για την κυκλική οικονομία προς τους ενδιαφερόμενους φορείς στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece

Παράταση έρευνας έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 Στο πλαίσιο του έργου μας LIFE-IP CEI-Greece διεξάγεται έρευνα που στοχεύει στην καταγραφή των απόψεων των ενδιαφερόμενων φορέων για την επιτυχή μετάβαση της χώρας μας στην κυκλική οικονομία, καθώς και στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με ενδεχόμενες ανάγκες οικοδόμησης του δυναμικού τους σε θέματα κυκλικής οικονομίας.  Ειδικότερα, έχει συνταχθεί ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα (δημόσια διοίκηση, φορείς διαχείρισης αποβλήτων, παραγωγικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς, επιστημονική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα), ενώ περιλαμβάνει και εξειδικευμένες ερωτήσεις ανάλογα με την κατηγορία του φορέα.
kkoligiorga
23 Νοεμβρίου, 2020
Ανακοινώσεις/Νέα

Παρουσίαση του έργου LIFE-IP CEI-Greece στην τελική ημερίδα του LIFE REWEEE

Στο πλαίσιο της τελικής ημερίδας παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου LIFE REWEEE "Ανάπτυξη και επίδειξη μοντέλων πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)" – LIFE14/ENV/GR/000858 η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, 10:00-13:30, θα παρουσιαστεί το LIFE-IP CEI-Greece "Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα" από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συντονιστή του έργου.
kkoligiorga
17 Νοεμβρίου, 2020
Ανακοινώσεις/Νέα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραβεύει τις πιο πράσινες επιχειρήσεις της Ευρώπης

Στις 3 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου της για την Κυκλική Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2019-2020 (EBAE). Τα EBAE αναγνωρίζουν και βραβεύουν επιχειρήσεις που συνδυάζουν με επιτυχία την κυκλική οικονομία, την ανάπτυξη καινοτομίας, την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
seitanidisd
16 Νοεμβρίου, 2020
Ανακοινώσεις/Νέα

Η ανακύκλωση γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας

Με το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που παρουσίασαν στις 4 Νοεμβρίου 2020 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μανώλης Γραφάκος αλλάζουν σχεδόν τα πάντα γύρω από τις διαδικασίες ανακύκλωσης στη χώρα.
seitanidisd
5 Νοεμβρίου, 2020
Ανακοινώσεις/Νέα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων (EWWR) είναι μια ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ενθαρρύνει όλους τους Ευρωπαίους -και όχι μόνο- να προβούν σε ενέργειες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και των αποβλήτων κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας τον Νοέμβριο.
sylvester
21 Οκτωβρίου, 2020
Ανακοινώσεις/Νέα

Η μάχη για τη μείωση του πλαστικού στην Ευρώπη

Το πλαστικό είναι ίσως το σημαντικότερο και αναπόσπαστο πλέον υλικό της οικονομίας και της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, οι συνέπειες της χρήσης του στο περιβάλλον και την υγεία είναι αρκετά σοβαρές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω από 50 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο το 50% των οποίων συλλέγεται, ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο προχωράει σε ανακύκλωση. Η ετήσια ρύπανση των ωκεανών, ποταμών και λιμνών είναι πιθανό να φτάσει τα 53 εκατομμύρια τόνους πλαστικών έως το 2030.
sylvester
14 Οκτωβρίου, 2020

Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα
LIFE-IP CEI-Greece - LIFE18 IPE/GR/000013

Χρηματοδότηση

Το έργο συγχρηματοδοτείται από:

Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πράσινο Ταμείο