Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. Α.Ε.), στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece και της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας “Forward Green Expo”, διοργανώνει το εργαστήριο με τίτλο «Σώζοντας φρούτα και λαχανικά στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης» την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025, στις 12:00, στο Περίπτερο 15 (στο χώρο της ΚΑΘ).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο έργο LIFE-IP CEI-Greece, που αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην χώρα μας και φιλοδοξεί να συμβάλει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η συμμετοχή της Κ.Α.Θ. Α.Ε. στο έργο αφορά στην υλοποίηση δράσεων επίδειξης για την πρόληψη της δημιουργίας απορριμμάτων τροφίμων (δράση C4.3), σε στενή συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • συλλογή απούλητων τροφίμων από την Κεντρική Αγορά ή από συνεργαζόμενους φορείς (εμπόρους, αγρότες).
  • Διαλογή και προσωρινή αποθήκευση.
  • λειτουργία του συστήματος αναδιανομής τροφίμων.
  • δικτύωση με τοπικούς κοινωφελείς οργανισμούς και
  • συστηματική παρακολούθηση όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (π.χ. κωδικοί QR, εφαρμογή smartphone, βάση δεδομένων).

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε και ένα εγχειρίδιο Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας (Manual of Standard Operating Procedures), για την εξασφάλιση της δυνατότητας αναπαραγωγής των επιτυχημένων αποτελεσμάτων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και από άλλους φορείς. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κ.Α.Θ. Α.Ε., διοργανώνει το παραπάνω εργαστήριο ώστε να κοινοποιήσει το εγχειρίδιο των Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας σε όσους φορείς ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν και αυτοί τέτοιες δράσεις και να τους εκπαιδεύσει για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η εκδήλωση αυτή θα φέρει κοντά τους ήδη συνεργαζόμενους φορείς της Κ.Α.Θ. Α.Ε., ενώ, παράλληλα, θα ενθαρρύνει και νέες συνεργασίες, προκειμένου να αναπτυχθούν λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των τροφίμων και την πρόληψη της σπατάλης.

Δείτε εδώ την αφίσα.

Δείτε εδώ την πρόσκληση.