Νέα εθελοντική συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο της δράσης C5 για την κυκλική οικονομία στην αγροδιατροφή
Μια νέα εθελοντική συμμαχία για την αξιοποίηση των αγροδιατροφικών αποβλήτων συγκροτούν το LIFE-IP CEI-Greece, που συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και η εταιρεία Κυλινδρόμυλοι Κρήτης Α.Ε. Η συμφωνία συνεργασίας εντάσσεται στη δράση C5 του έργου, η οποία προωθεί τη συνεργασία φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τη διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων του αγροδιατροφικού τομέα.
Η συμμετοχή των Κυλινδρόμυλων Κρήτης στη συμμαχία φέρνει σημαντική εμπειρία στην αξιοποίηση διαφορετικών ροών και υποπροϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα. Η εταιρεία εφαρμόζει ήδη πρακτικές κυκλικής αξιοποίησης, μεταξύ άλλων, υποπροϊόντων της ελαιοκομίας και της χυμοποίησης εσπεριδοειδών, τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων και συστατικών ζωοτροφών. Η εμπειρία αυτή, που συνδέει διαφορετικούς κλάδους της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διερεύνηση νέων δυνατοτήτων αξιοποίησης αγροδιατροφικών αποβλήτων και υπολειμματικών ροών στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμαχίας.
Μέσα από τη δράση C5, το LIFE-IP CEI-Greece επιδιώκει να φέρει πιο κοντά φορείς της παραγωγής και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εντοπίζονται συνέργειες και πρακτικές λύσεις κυκλικής οικονομίας για τον αγροδιατροφικό τομέα. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας θα διερευνηθούν δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης σχετικών ροών, ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας και ανάπτυξης συνεργειών που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των αποβλήτων και στη διατήρηση της αξίας των πόρων μέσα στην οικονομία.
Το έργο LIFE-IP CEI-Greece – «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» (LIFE18 IPE/GR/000013) συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.
Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου.
