To Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είναι ένα δυναμικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που εξειδικεύεται σε θέματα σχετικά με την Ποιότητα Ζωής, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της Αειφορίας, της Βιωσιμότητας των Πόρων, της Διαχείρισης Αποβλήτων και της Κυκλικής Οικονομίας. Το ποσοστό δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και της συμμετοχής σε έργα ανά μέλος ακαδημαϊκού προσωπικού, το κατατάσσει ανάμεσα στα πρώτα 3 ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα. Μέσω της έρευνας και των εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχει χτίσει ένα εκτενές δίκτυο με άλλα ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, τον ιδιωτικό τομέα και τις τοπικές και κεντρικές αρχές τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, που του επιτρέπει τη γρήγορη ανάπτυξη, μεταφορά και διάδοση καλών πρακτικών στη χώρα, σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται.
Το έργο αναλαμβάνει η ερευνητική ομάδα “Sustainable Environmental Management & Technology- SEMT” που διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας με έμφαση στις θεματικές: διαχείριση αποβλήτων τροφίμων, οργανικών αποβλήτων και βιολογικής επεξεργασίας, ΑΗΕΕ, περιβαλλοντική και κοινωνική αξιολόγηση κύκλου ζωής (LCA / S-LCA), ανακύκλωση, πρόληψη αποβλήτων και αποτελεσματική διαχείριση πόρων.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας SEMT, καθηγήτρια Κάτια Λαζαρίδη έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (2010-2013), έχοντας περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων και συμμετοχή σε >45 έργα (εκ των οποίων 7 συγχρηματοδοτούμενα έργα από το πρόγραμμα LIFE και 1 από τις Αστικές Καινοτόμες Δράσεις).
Η εμπειρία του SEMT και η συμμετοχή του σε έργα, θα διευκολύνει την ανάπτυξη μίας στιβαρής δομής στο έργο και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις. Το SEMT διαθέτει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την πρόληψη αποβλήτων (εστιάζοντας ιδιαίτερα στα απόβλητα τροφίμων), καθώς και σε συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Ενδεικτικά το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είναι εταίρος στα έργα LIFE REWEEE project (LIFE14 ENV/GR/000858), για την πρόληψη και την προετοιμασία επαναχρησιμοποίησης ΑΗΕΕ, LIFE-F4F (LIFE15 ENV/GR/000257), με στόχο την ανάπτυξη μίας καινοτομικής διαδικασίας για την ασφαλή μετατροπή τροφίμων που διαχωρίζονται στην πηγή σε ζωοτροφή, το LOWINFOOD (H2020), για τον σχεδιασμό αλυσίδων τροφίμων με χαμηλή παραγωγή αποβλήτων, και το UIA A2U Food project, το οποίο στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση των αποβλήτων τροφίμων στο Ηράκλειο, Κρήτης.